Zelfstandigheid
De meeste kinderen die op zomerkamp gaan, komen alleen. Vaak is dit ook de allereerste keer dat zij deelnemen. Opeens moeten deze kinderen zelf uitmaken welke kleding zij dragen, aan welke activiteiten ze deel willen nemen of wat zij precies eten. Natuurlijk zijn er altijd begeleiders aanwezig om te helpen en mee te beslissen. Maar in principe leren de kinderen zelfstandig keuzes te besluiten te nemen. Kinderen worden hier zelfstandiger van en ontwikkelen hierdoor een groter zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen kun je nooit genoeg hebben. Dit geldt ook voor volwassenen. Je hebt dit bijvoorbeeld nodig om succesvol te zijn in je werk, in de liefde en met sporten. De basis wordt vaak in de kinderjaren gelegd. Wanneer kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen door meer zelfstandigheid, durven zij ook eerder aan nieuwe activiteiten mee te doen en zich breder te ontplooien, naast de activiteiten waarmee ze al vertrouwd waren.
School VS zomerkamp
Tijdens schooldagen worden kinderen normaal gesproken vaak kritisch benaderd en beoordeeld. Door zowel klasgenoten als de school zelf die je schoolwerk uiteraard moet nakijken. Kinderen kunnen zichzelf door hun ervaringen op school soms in een wat minder positief licht zien. Tijdens zomerkampen worden successen vaak anders ervaren en ligt er minder druk prestaties. Dit maakt het voor veel kinderen leuk en dit maakt de ervaringen tot een succes.
Regelmatig bellen ouders naderhand om te vertellen dat zij niet kunnen geloven hoe bepaalde eigenschappen zijn verbeterd na deelname aan een zomerkamp. Of dat zij nu eindelijk hun steentje bijdragen in het huis. Goed aangestuurde zomerkampen proberen kinderen veel successen te laten ervaren wat zich meestal weer vertaald in een toenemend gevoel van eigenwaarde.
Sociale vaardigheden
Één van de grootste pluspunten van zomerkamp ervaringen voor kinderen is dat zij hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Op kamp zorgen goede begeleiders ervoor dat ieder kind wordt opgenomen in de groep, groepsactiviteiten en een goede wisselwerking met andere kinderen heeft. Kinderen leren het geven en nemen in een groepsleven. Zij leren samenwerken, dat zij kunnen rekenen op anderen en nog belangrijker, dat anderen op hen rekenen.
Eenvoudige klusjes als corvee, zijn er niet alleen om de accommodatie netjes te houden maar ook om de teamspirit en samenwerking te bevorderen, wat de banden onderling vaak alleen maar hechter maakt. Vriendschappen die op kamp worden gemaakt zijn vaak extra bijzonder omdat de deelnemende kinderen en begeleiders op veel kampen uit alle hoeken van Nederland en België komen. Zelfs wanneer kinderen slechts van een andere school komen is de diversiteit groter en leren zij elkaar in een ander perspectief te zien. Kinderen worden op kamp geaccepteerd voor wie zij zijn en niet op wat zij dragen, waar ze goed in zijn of hoe ze eruit zien. Dit komt omdat in de setting van een zomerkamp, zorg en respect normaal altijd boven materialistische of kortzichtige doelstellingen gaan.
Vaardigheden
Uiteraard leren de kinderen, afhankelijk van het kamptype allerlei vaardigheden bij elke activiteit op een kamp. Denk aan dansen, koken, zeilen, ponyrijden of bijvoorbeeld surfen.
Zij worden aan veel creativiteit, sport en recreatie blootgesteld, hebben plezier en ontwikkelen zelfvertrouwen. Zij leren veel vaardigheden die ook kunnen worden doorontwikkeld en benut in het verdere leven. Iedere zomerkamp deelnemer kan zich bijzonder voelen, genieten van het uitvoeren van een ambacht, sporten en buiten activiteiten.
Is een zomerkamp meer dan een leuke kindervakantie?
Dus wanneer je nadenkt over zomerkampen; ja een zomerkamp is ontzettend leuk, maar vooral ook erg zinvol voor je kind.
Bekijk het meest uitgebreide aanbod zomerkampen in Europa, georganiseerd door Nederlandse en Belgische organisaties hier op Zomerkampen.NET.
Geef een reactie