Tip 1: Begin heel subtiel
Wanneer u verwacht dat uw kind inderdaad angst ervaart voor een kamp, begin dan niet met het voorstellen van een kamp, maar begin met positieve verhalen over kinderen die naar een kamp zijn geweest. Wanneer bijvoorbeeld een broer of zus naar een kamp is geweest en daar een positieve ervaring aan over heeft gehouden, laat dan hem erover vertellen aan de eettafel. Vraag hem naar de ervaringen die zo leuk waren en laat hem praten terwijl uw andere kind het aanhoort.
Is er geen broer of zus, vertel dan over een ervaring van een neef/nicht of kennis en vertel dan over de fijne ervaring die hij heeft gehad. Zeker in de puberteit is het beter dat iemand anders het verteld dan u zelf. Dit omdat zeker tieners de verwachting kunnen hebben dat u zoiets vertelt om hen over te halen 😉
Belangrijk: Na het vertellen van zo’n verhaal, stel je niks voor. Laat het inwerken op uw kind. Geef het verhaal tijd om door te dringen in zijn belevingswereld. Een paar weken later zou je nog zo’n ervaring kunnen delen of laten delen. Beetje bij beetje creëer je daarmee positieve associaties met het woord zomerkampen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de angst omgezet wordt in enthousiasme wanneer er over het woord wordt gesproken. Want besef goed, uw kind heeft nog geen idee wat het werkelijk in houdt!
Tip 2: keur de angst van uw kind goed
Een emotie is iets wat men niet bewust creëert. Je bent bang, of je bent het niet. Er is geen kind die zich BEWUST bang maakt en dus kun je het je kind niet kwalijk nemen. Wanneer uw kind dus praat over zijn onzekerheden, twijfels en angsten is dat dus juist positief. Want juist in die momenten geeft hij uiting aan deze emotie en werkt hij deze emotie juist uit zijn lichaam. In plaats van de emoties te kleineren, kun je beter kiezen voor begrip. Probeer in te leven door bijvoorbeeld een verhaal met hem te delen over jouw eigen ervaring waarbij je iets deed wat je eigenlijk heel eng vond en uiteindelijk een mooie ervaring werd. Hierdoor kan hij zich begrepen voelen, durft hij zijn gevoel toe te laten en gaat het stromen.
Belangrijk: Ga na zo’n gesprek niet de vraag stellen: “En wat denk je ervan? Zullen we je inschrijven?” Maar laat het weer even gaan. De angst is aan het stromen en veranderd hierdoor langzaam. Angst is een blokkerende/bevriezende energie. Wanneer deze stroomt wordt hij anders ervaren.
Tip 3: Eerste de algemene angsten, dan de gedetailleerde angsten
Pas wanneer uw kind in grote lijnen een prettig gevoel begint te krijgen aan een kamp is het tijd voor de details. Dan kunnen we het hebben over. Hoe werkt het slapen gaan? Zijn er geen muggen of insecten? Mag ik wel bellen tijdens het kamp, etc. Besef dat wanneer uw kind hierover begint is dat een goed teken. Het laat zien dat uw kind eigenlijk al verder aan het denken is en zich probeert in te leven hoe deze ervaring voor hem gaat zijn. Ook hier weer is het belangrijk om deze onzekerheden te respecteren en vervolgens te gaan kijken hoe dat ook werkelijk gaat op het kamp waar hij heen wilt. Het zelfvertrouwen is aan het groeien en heeft nog een beetje hulp nodig.
Zoek even de laatste dingen uit en onderbouw uw positieve reactie met feiten, ervaringen van kinderen die eerder naar de kampen gingen of de ervaring van de leiding. Bel desnoods even naar de organisatie om dingen helder te krijgen.
Tip 4: Geef hem op het juiste moment een sterke suggestie
Wanneer uw kind een angst heeft overwonnen op een ander gebied wat helemaal niet gerelateerd is aan een zomerkamp is dat een fantastisch moment om een sterke suggestie te geven zoals: “Wauw, wat geweldig dat je dat gedaan hebt! Jij kan echt elke angst overwinnen! Dat kamp waar wij het laatst over hadden, is niks vergeleken wat je nu hebt gedaan!” Dit kan heel bekrachtigend binnen komen en een fantastische uitwerking hebben. Wees geduldig om het juiste moment hiervoor te vinden. En u zult begrijpen dat het niet voor u als een overwinnen moet voelen, maar voor uw kind. Wanneer dit zo is, dan wordt de suggestie makkelijker door hem geaccepteerd en zal hij een positieve associatie ervaren.
Met deze vier tips heeft u een grote kans dat u de angsten van uw kind kunt wegnemen voor het betreffende (zomer)kamp zodat uw kind een geweldige tijd gaat beleven. Mocht de stap toch nog te groot zijn kunt u altijd ervoor kiezen om een coach in te schakelen die uw kind hiermee helpt. Wel is zo’n stap pas zinvol wanneer uw kind zelf in ziet dat de angst hem tegen houdt en dat hij zelf hieraan wilt werken of laten we zeggen, ervan af wilt. 🙂
Auteur: Nan Coosemans, Younite.
Heeft u zelf ervaring met de angsten van een kind en tips over dit onderwerp? Laat een reactie achter!
Geef een reactie